Blanketter

← Tillbaka

Bilden visar ett självkörbonerande orderblock.

Blanketter kan vara självkarbonerande kvittenser eller beställningsblock, där kunden får ett ex och säljaren ett.

Det kan även vara stomtryck för fakturor, som sedan går i en enkel svartvit laserskrivare.

De flesta blanketter bygger på rulltryckpressar med en cylinder som har 24″ omkrets och har en pappersbana som är 450mm bred. I dem har man historiskt tryckt A3-bredd – i praktiken ofta 2st A4 bredvid varandra – på 420mm vilket medgett att man kunnat lägga en hålad bana (“formaliner”) i ytterkant. Denna bana har man sen använt för “traktormatning” i nästa maskin, såsom en laserprinter eller efterbehandlingsenhet.

Då man trycker i löpande bana med 24″ cylinder får man tex 2st ark i höjd på tryckplåten, med vardera 12″ höjd, dvs 305mm. Det är ett format som man en gång i tiden kunde se på tex Ellos ordersedlar. En särskild detalj var att där plåtarna fästes (“tryckdike”) fanns en blind fläck som inte gick att trycka, så även om formatet var 305mm, så kunde man inte trycka ut till kant, vilket gör att de allra flesta blanketter har vit kant.

Andra produktionseffektiva format är 8″, 6″ och 4″.

Kuriosa:

Före internetåldern fanns det blankett-tryckerier i Sverige med egna företagsflygplan… Idag är det inte mycket kvar, men det händer fortfarande att vi gör olika former av blanketter åt våra kunder.