Kuvert

← Tillbaka

Bilden visar ett specialtillverkat C5-kuvert med offsettryck, Guld-PMS och specialplacering av fönstret.

Det finns många typer av kuvert och de kan delas in på olika vis, såsom format, med/utan fönster, lim för maskinell/manuell kuvertering etc.

Den del som stänger kuvertet kallas för “klaff”. Den kan ha olika form, såsom rak, svängd, spetsig. Spetsig är svår att kuvertera maskinellt och finns idag huvudsakligen kvar på kuvert riktade till privatpersoner ihop med gratulationskort och liknande.

Kuvert som har klaffen på kortsidan kallas på fackspråk för “brevpåse”. Även dessa är lurigare att kuvertera maskinellt.

Om man ska kuvertera maskinellt behöver man ha fukthäftande lim. Klaffen fuktas i kuverteringsmaskinen när kuvertet ska förslutas.

Det finns ingen anledning att ha dessa kuvert om man inte ska kuvertera maskinellt – då passar självhäftande kuvert bättre. Bäst tycker vi självhäftande med skyddsremsa är. De är enkla att handkuvertera och försluta, limmet torkar inte som det gör utan skyddsremsa och det drar inte heller till sig damm och smuts.

Det finns många olika fönsterkuvert – vi kan producera dem nästan hur du vill (fönstret bör inte ligga närmare kant än 15mm). Svensk standard kallas H2 och är ett högerställt fönster. Det finns en motsvarande för vänsterställt fönster (V2). Det finns även kuvert med “panoramafönster” som ska visa nästan hela innehållet.

Vi gör kuvert i låg upplaga i så kallat påtryck, där vi trycker på färdigproducerade kuvert. Vi gör även kuvert i hög upplaga, där vi specialtillverkar kuverten specifikt utifrån vår kunds önskemål. Då kan man även välja specialpapper, eller tex ett hjärtformat fönster.

Tänk på att:

  • H2 är standardformat för kuvertfönster i Sverige (högerställt)
  • V2 är ett vänsterställt kuvertfönster som används ibland.
  • Använd fuktlim endast vid maskinell kuvertering.
  • Använd hellre självhäftande kuvert med skyddsremsa än utan (de håller längre).
  • Vid påtryck på befintliga kuvert kan man normal inte trycka ut till kant eller ända fram till fönstret.