Dekaler & etiketter
Vad är egentligen skillnaden mellan ”dekaler” och ”etiketter”? Ja, därom tvista de lärde. Häng med så ska vi försöka reda ut!
Dekaler
Dekaler trycks oftast i screen eller offset, eller digitaltryck vid lägre upplagor, oftast med gloss (UV-lackade eller laminerade) och är en färdig produkt, som sen används för att ”bomba” vår omgivning, såsom lyktstolpar, skateboard, produkter etc.
Oftast är dekaler stansade lösa med crack-/scoreback och görs mest i vinyl, men en billigare lösning är materialet sticotac kombinerat med laminat.
Etiketter
Etiketter trycks oftast i flexo eller offset i rulle i höga volymer, eller digitaltryck i specialanpassade tryckpressar vid små och mellanstora volymer.
Olika etikettmaterial
Etiketter är oftast tryckta på papper, men idag är även många etiketter tryckta på plastmaterial, såsom PP. Plastmaterial kan vara transparenta eller solida.
Det finns en stor mängd etikettmaterial, särskilt för exklusiva produkter såsom parfymer och viner. Det kan handla om metalliserat papper, präglade papper etc. Se gärna fler exempel i vårt galleri.
Efterbehandling av etiketter
Utöver tryck finns olika efterbehandlingar man kan välja för etiketter, såsom lack och prägling. Därtill är nästan alla etiketter toppstansade, eller vid mindre upplagor laserskurna. Med toppstansade menas att man har stansat ut själva etiketten, utan att stansa bäraren (papperet som etiketten levereras på).
Etiketter i ark
Efter produktionen kan man ”arka ut det”, dvs skära till ark om det passar beställaren bättre. Små produktioner digitaltrycks direkt på ark, i vanliga digitaltryckpressar.
Permanenta och avtagbara etiketter
Användningsområdet är helt avgörande för produktionen, då man vill välja rätt häftämne. Ska etiketten vara permanent, eller avtagbar?
Spolschema för etiketter
Etiketter som ska maskinellt appliceras på olika produkter behöver ha särskilda märkningar och avspolningen blir också viktig, så etiketten hamnar på rätt håll.
Ovan visas F&Ps spolschema. 1-4 har trycket på utsidan och motivet kommer ut framåt/bakåt respektive åt varsin sida, beroende av vilken avspolning man väljer. 5-8 har trycket på insidan, med i övrigt samma val. Om man inte applicerar maskinellt så väljer man ofta avspolning 2.
Bobin – etikettrullens kärna
Etikettrullens kärna kallas på fackspråk ”bobin”. Ska man applicera maskinellt är det viktigt att man får rätt diameter. Om man applicerar manuellt brukar man ofta välja en mindre bobin för att få mindre storlek på rullarna.
Vi på F&P kan köra en mängd olika storlekar på bobiner, men våra vanligast är Ø 40 mm och Ø 76 mm, där vi oftast kör 40 mm om det inte ska appliceras maskinellt.
Grundtryckta etiketter för etikettskrivare
Många etiketter efterprintas en grundetikett, med stomtryck såsom logo i färg, i en etikettskrivare med tex artikelnummer i svart. Då är det viktigt att tryckta på printvänliga papper, så man inte får problem i etikettskrivaren.
Mer inspiration?
I vårt galleri hittar du fler exempel på dekaler och etiketter.