Bilder, filformat & upplösning
Foton
Generellt när man pratar om ”bilder” så menar man ”foton”. Sådana är pixelbaserade, vilket innebär att bildkvalitén blir sämre om man förstorar bilden alltför mycket.

Bildupplösning för tryck
I tryck vill man ha en bildupplösning på 300dpi (”dots per inch”, dvs bildpunkter per tum). De flesta bilder funkar bra ned till ca 200dpi, men är upplösningen lägre kan man ofta se det i trycket. För vissa typer av trycksaker, såsom dagstidningar eller storformat kan man gå ännu lägre i upplösning, men huvudregeln är 300dpi.
En vanlig bildskärm visar endast 72dpi (numera finns även högupplösta retina-skärmar). Det är anledningen att en bild kan se bra ut på bildskärm, men ändå bli lågupplöst i tryck. Ett tips är därför att zooma in till 400% på bilden, så ser man ganska tydligt om den är lågupplöst och om det kommer att synas i tryck.
Om man tänker sig en modern tv på 60″ med ”knivskarp 4K-upplösning” på 4096 pixlar i bredd, så motsvarar det knappt 35 cm i bredd vid 300dpi, eller alltså lite styvt ett liggande A4. Gamla tiders tjock-tv på 640px motsvarar ca 5cm i tryck…
När man tittar på en bilds upplösning så är det viktigt att tänka på att 300dpi gäller vi den storlek som bilden ska tryckas. Om bilden är sparad i samma storlek den ska tryckas är det såklart 300dpi som gäller. Om bilden är mindre och ska förstoras, så måste den från början ha ännu högre upplösningen för att tåla att förstoras och bibehålla 300dpi i tryck. Omvänt gäller såklart att en stor men lågupplöst bild kan krympas och publiceras i ett litet format med hög upplösning.
Högre upplösning än 300dpi ger inte bättre kvalitet, utan bara större filer. Har man betydligt större bildfiler så bör man spara om dem i rätt storlek – iallafall om man har många bilder i en stor tryckfil.
Filformat för foton till tryck
För foton rekommenderar vi att spara dem i JPG-format (även kallat ”JPEG”) i max kvalitet. Med max kvalitet menas att bilden inte komprimeras på ett sånt sätt att kvaliteten försämras – det har alltså inte med bildupplösningen att göra.
JPG komprimerar bildfilen. Om man komprimerar den hårt så förenklar den olika områden på ett sätt som skadar bilden. Beroende av hur man tittar på bilden, som tex på Facebook, så kommer bilden ändå att komprimeras och den kommer inte visas i full storlek, så det funkar ganska bra. För tryck bör man undvika en hård komprimering, men det är inga problem att spara bilder som JPG i max kvalitet, utan att bilden tar skada.
Förr var det vanligt att man sparade bilder som EPS eller TIFF. EPS är ett mycket gammalt filformat som man bör undvika. Vi ser ingen anledning att använda TIFF för bilder, om man inte har med en urklippsbana.
Se till att du sparar bilden inklusive den ICC-profil som den är taggad med. Det gör att den kan tolkas korrekt och konverteras till den tryckstandard som är aktuell. Utan ICC-profil kan man inte vara säker på att färghållningen blir korrekt i tryck.
Illustrationer
Vad gäller ”illustrationer” så kan de vara i pixelformat om det tex är scannade målningar, men om de är datorritade så är de i vektorformat. Det är perfekt, i det att det både blir små filer och går att förstora hur mycket som helst med bibehållen kvalitet.
Vektoriserade bilder kan sparas som SVG (för webb) eller PDF (för tryck).
Tänk på:
- Spara foton som JPG med max kvalitet.
- Spara foton med ICC-profil.
- Se till att foton har ca 300dpi upplösning i det format de ska tryckas.
- Spara illustrationer som PDF.
- SVG i färg kan ge problem i tryck (svartvitt går bra).