Kuvert

Det finns många typer av kuvert och de kan delas in på olika vis, såsom format, med/utan fönster, lim för maskinell/manuell kuvertering etc.

Kuvertklaff

Den del som stänger kuvertet kallas för ”klaff”. Den kan ha olika form, såsom rak, svängd, spetsig. Spetsig är svår att kuvertera maskinellt och finns idag huvudsakligen kvar på kuvert riktade till privatpersoner ihop med gratulationskort och liknande.

Brevpåse har klaffen i kortsidan

Kuvert som har klaffen på kortsidan kallas på fackspråk för ”brevpåse”. Även dessa är lurigare att kuvertera maskinellt.

Olika lim för olika ändamål

Det finns några olika typer av lim för kuvert och det är mycket vanligt att beställa fel sort.

Kuvert S65 "Blomsterlandet"
Bilden visar ett S65-kuvert med H2-fönster och fukthäftande lim för maskinell kuvertering.

Fukthäftande lim för maskinell kuvertering…

Om man ska kuvertera maskinellt behöver man ha fukthäftande lim. Klaffen fuktas i kuverteringsmaskinen när kuvertet ska förslutas.

…men självhäftande lim för handkuvertering

Det finns ingen anledning att ha dessa kuvert om man inte ska kuvertera maskinellt – då passar självhäftande kuvert bättre.

Bäst tycker vi självhäftande med skyddsremsa är. De är enkla att handkuvertera och försluta, limmet torkar inte som det gör utan skyddsremsa och det drar inte heller till sig damm och smuts.

Det finns även självhäftande kuvert utan skyddsremsa. De levereras med klaffen uppåt, så att den inte klistras igen. Det gör den dock betydligt känsligare för omgivningen och det är vanligt att limmet torkar ut, så man måste tejpa igen kuverten. Vi avråder från dessa kuvert.

Kuvert C4 "Rädda Barnen"
Bilden visar ett självhäftande C4-kuvert med påtryck och självhäftande lim för manuell kuvertering.

Fönsterkuvert

Det finns många olika fönsterkuvert – vi kan producera dem nästan hur du vill (fönstret bör inte ligga närmare kant än 15mm). Svensk standard kallas H2 och är ett högerställt fönster. Det finns en motsvarande för vänsterställt fönster (V2). Det finns även kuvert med ”panoramafönster” som ska visa nästan hela innehållet.

Påtryck på färdiga kuvert

Vi gör kuvert i låg upplaga i så kallat påtryck, där vi trycker på färdigproducerade kuvert. När man gör ett påtryck kan man inte trycka ut till kanten på kuvertet (det går att trycka till ett par kanter, men inte alla, då man behöver en ”gripkant” i tryckpressen), eller till fönstrets kant. Påtryck görs oftast i offset, i särskilda tryckpressar avsedda enbart för påtryck på kuvert. Det är vanligt att man använder PMS-färg för att göra ett logo-påtryck.

Specialtillverkning i flexo och offset

Vid hög upplaga är det vanligt att man specialtillverkar kuverten specifikt utifrån kundens önskemål. Då kan man även välja specialpapper, eller tex ett hjärtformat fönster.

Specialtillverkade kuvert kan göras i både flexo och offset.

specialtillverkat C5-kuvert med offsettryck, Guld-PMS och specialplacering av fönstret. Notera att fotografier av PMS-färger inte är rättvisande – här får man tänka en metallic-skimrande färg.
Bilden visar ett specialtillverkat C5-kuvert med offsettryck, Guld-PMS och specialplacering av fönstret. Notera att fotografier av PMS-färger inte är rättvisande – här får man tänka en metallic-skimrande färg.

Kuvert tryckta i offset

Vid offsettryck trycker man i arkoffset, men ofta med extra stora arkformat, där man får ut fler kuvert från ett tryckark än vid vanliga 70×100-ark.

Därefter lägger man tryckarken i en stansmaskin som stansar ut ”kuvertämnena”.

Slutligen lägger man kuvertämnena i en kuvertmaskin, som stansar ut fönster, sätter fönsterfilm, falsar och limmar, till färdiga kuvert. Denna del är mycket lik den som är inbyggd i flexotryckpressarna, men vid offsetproduktion blir det alltså 3 steg istället för 1, vilket driver upp kostnaden.

Fördelen är att man får bästa tänkbara tryckkvalitet – lika bra som vilket premiummagasin som helst, se tex kuvertet ovan som utöver vanlig CMYK även har en guld-PMS (tänk på att guld är svårt att återge på bildskärm).

Kuvert trycka i flexo

Flexo lämpar sig för enklare tryck, så de flesta kuvert för räkningar är producerade i flexo. Produktionen blir väsentligt billigare, då det finns särskilda rullmatade tryckpressar som trycker, stansar och limmar kuverten i en och samma produktionslinje, så att man får färdiga kuvert direkt ur pressen – buntade 500st i kartong och kartongen staplad på pall av en robot.

Tänk på att:

  • H2 är standardformat för kuvertfönster i Sverige (högerställt)
  • V2 är ett vänsterställt kuvertfönster som används ibland.
  • Använd fuktlim endast vid maskinell kuvertering.
  • Använd hellre självhäftande kuvert med skyddsremsa än utan (de håller längre).
  • Vid påtryck på befintliga kuvert kan man normal inte trycka ut till kant eller ända fram till fönstret.

Mer inspiration?

I vårt galleri hittar du fler exempel på kuvert.

Blev du hjälpt av artikeln?
Feedback – förbättring av kunskapsbank
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Behöver du hjälp?