Kuvertering
Med kuvertering avses att lägga en eller flera bilagor i kuvert. Det sker oftast maskinellt, men kan även ske för hand vid låga upplagor eller speciella format.
Maskinell kuvertering i fönsterkuvert
Vanligast är kuvertering i fönsterkuvert, där adressen är printad på själva brevet, gärna med variabelprint. Det här känner vi igen från räkningar och annan administrativ post, men det används även i adresserad direktreklam (ADR).
Maskinell kuvertering utan fönster
Kuvertering i kuvert utan fönster, används antingen för oadresserad direktreklam (ODR), som bilagor, eller med inkjetadressering utanpå kuvertet. Adresseringen kan ske direkt i kuverteringsmaskinen, eller separat i efterhand om det är små volymer.
Matchning av adressprint
När man använder kuvert utan fönster finns även en teknik att matcha (”återskapa”) adressen på kuvertets utsida med en adresserad enhet inuti kuvertet. Det finns i princip två sätt att göra det:
- ”Matchning” innebär att man printat både brev och kuvert i samma ordning och läser med en kamera att löpnumret matchar. Om det missmatchar så stannar maskinen.
- ”Återskapning” innebär att man med kamera läser löpnumret på brevet och printar motsvarande adress utanpå kuvertet, direkt i kuvertingsmaskinen. Denna teknik anses säkrare, men kräver en särskild kuverteringsmaskin med tillhörande inkjet.
Bilagor
En kuverteringsmaskin har normalt ett antal iläggare för bilagor, som en efter en samlas ihop på ett löpband och sist av allt läggs i kuvertet. Hur många bilagor man klarar skiljer mellan olika maskiner.
Av produktionstekniska skäl så vill man helst ha de största bilagorna först och sist, så att de blir som ett lock runt andra bilagor. Man kan alltid komma med önskemål om vilken ordning man vill ha bilagorna i, men det är inte alltid möjligt att åstadkomma rent tekniskt om man tex har med små bilagor, som brukar räknas runt 10cm.
Det är inte heller självklart att man kan kuvertera bilagor som tex är cirkelformade eller figurstansade. Dessa brukar fungera bäst om de får behålla en rak kant längs två sidor, så att det finns en gripkant för kuverteringsmaskinen.
Kuriosa: I äldre kuverteringsmaskiner gick själva kuvertet längs löpbandet och varje bilaga lades direkt i kuvertet, men det är en betydligt långsammare och känsligare teknik.
Selektering (av bilagor)
I samband med kuvertering kan det även finnas möjlighet till selektering, dvs att olika mottagare får olika bilagor, såsom foldrar, flygblad etc. Det gör också att man kan hålla ihop en hel mailing till en och samma postinlämning, för bästa möjliga porto.
Handkuvertering
Har man en låg upplaga eller ett riktigt udda format kan man även kuvertera för hand.
Är det bara något hundratal kan det gå väl så fort och man slipper inställningar i kuverteringsmaskinen.
Är det höga upplagor kan man vara ute efter något speciellt, som sticker ut från andra kuverteringar. Det kan tex vara att formatet i kombination med tjocka bilagor gör att det inte går att kuvertera maskinellt, eller helt enkelt att man testat maskinellt men inte fått det att fungera.
Mer inspiration?
I vårt galleri hittar du fler exempel på kuverteringar.