RGB & CMYK

RGB är ljus i bildskärmar

RGB står för Röd, Grön och Blå och är den färgrymd som används för alla bildskärmar. Ju mer ljus man tillför, desto ljusare färger. Vid maxvärde får man vitt.

Till skillnad från CMYK, som reflekterar ljus från papper eller andra material, så är RGB ljus.

Speciella bildskärmar kan visa en större färgrymd inom RGB än vanliga bildskärmar.

CMYK är tryckfärger för färgbilder

CMYK står för färgtryck och representerar de fyra tryckfärger som används: Cyan, Magenta, Gul och Svart (Y för engelskans Yellow och K sägs av vissa stå för blacK och av andra för Key colour, då den har en annan roll än CMY i att bygga upp stommen i trycket).

Tryck utgår från en pappersvit yta och släcker ut papperets reflektion av ljus genom tryckfärger. Ju mer tryckfärg man tillför, desto mörkare färger. Vid maxvärde får man svart (i praktiken långt innan teoretiskt maxvärde).

4-färg

4-färg (”fyrfärg”) är ålderdomligt branschspråk för att beskriva ett färgtryck. Anledningen är historisk: när man började trycka i färg så var det utöver svart med en dekorfärg, så man kunde trycka tex svart och blått. Med tiden lärde man sig hur man skulle ”separera” en färgbild och trycka den med fyra färger (CMYK).

PMS är dekorfärger för tryck

PMS är speciella tryckfärger som används för att få fram färger som inte går att trycka med CMYK, såsom tex silver och guld. Läs mer om PMS-färger här.

Tänk på:

  • Bildskärmar kan inte visa PMS-färger på ett rättvisande sätt.
  • Inga tryckpressar kan trycka i RGB, utan en omvandling sker alltid – även om det ibland kan ske i tryckpressen eller skrivaren.

Läs mer under Tryckfärger!

Blev du hjälpt av artikeln?
Feedback – förbättring av kunskapsbank
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Behöver du hjälp?