Streck i PDF/X-1

Vi får ofta frågan om streck i kombination med PDF/X-1. Det är inte egentligen ett tryckfel, men många uppfattar det som ett fel och det är svårt att förstå varför detta fenomen uppstår.

Här är ett exempel på två objekt med skugga och hur dessa objekt får en tydlig vit ram när denna PDF visas i Apples Förhandsvisning i 100% storlek.

PDF/X1 med objekt som har skugga, visad i Apples Förhandsvisning i 100%.
Bilden visar en PDF/X1 med objekt som har skugga, visad i Apples Förhandsvisning i 100%.

Varför uppstår streck i PDF-filer?

När man skapar en PDF/X-1 förenklas eventuella skuggor och transparens. Det gör att ett objekt i ett InDesign-dokument kan omvandlas till flera olika objekt i den färdiga PDF:en. Det man ser som streck är helt enkelt objektsramen för dessa objekt.

Kommer streck i PDF-filen med i tryck?

Nej, i princip inte. Det som är lurigt är dock att om man tex skulle lägga en hårfin linje runt ett objekt i InDesign så kommer det att likna de streck man ser från objekt i Acrobat. Om man har gjort sådana streck så kommer de självklart att synas i tryck.

Hur kan man kontrollera om strecken kommer att synas i tryck?

Strecken kommer att synas i en enkel förhandsvisning av PDF:en, såsom i Apples program Förhandsvisning, eller som förhandsvisning av en bilaga i ett mail.

Om man zoomar in ordentligt i PDF:en, såsom 400-800%, så brukar strecken försvinna. Det är ett kvitto på att de inte kommer att synas i tryck.

Man kan också ändra sina inställningar i Adobe Acrobat, som är det program man bör använda för att förhandsvisa hur det kommer att bli i tryck. Skärmdumpen nedan visar systeminställnignen 109dpi. I ovankant kan man se en PDF/X-1 med ett tunt vitt streck under den semitransparenta tonplattan i bilden.

Inställningar i Acrobat med förinställningen 109 dpi förhandsvisning. Överst i bild ligger en PDF/X-1 som visar vita streck runt objekt med transparens.
Bilden visar inställningar i Acrobat med förinställningen 109 dpi förhandsvisning. Överst i bild ligger en PDF/X-1 som visar vita streck runt objekt med transparens.

Skärmdumpen nedan visar samma PDF/X-1 men med ändrad upplösning till 300dpi (som används för tryck) och vips är det tunna vita strecket borta!

Inställningar i Acrobat med 300 dpi förhandsvisning. Överst i bild ligger en PDF/X-1 som INTE visar vita streck runt objekt med transparens.
Bilden visar inställningar i Acrobat med 300 dpi förhandsvisning. Överst i bild ligger en PDF/X-1 som INTE visar vita streck runt objekt med transparens.

Tänk på:

  • Du kan testa att spara ut PDF som PDF/X-4 för att se om strecken finns kvar. Gör de inte det kommer de inte att synas i tryck i PDF/X-1 heller.
Blev du hjälpt av artikeln?
Feedback – förbättring av kunskapsbank
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Behöver du hjälp?