Tryckfärger

Bildskärmar visar RGB-färg

När du tittar på din bildskärm så ser du ljus, som är uppbyggt av färgerna Rött, Grönt och Blått – RGB. Om du har en lupp kan du titta på din bildskärm och själv se detta. Ju mer ljus, desto ljusare blir det såklart, men din bildskärm kan aldrig bli svartare än när den är avstängd. Dåliga skärmar har större problem att visa svärta. Visas lika mycket ljus av alla tre färger, så ser man grått, i en skala från svart till vitt.

Tryckfärger är CMYK

Tryckfärger fungerar precis tvärtom – de reflekterar det ljus som faller på papperet. En trycksak kan såklart inte bli vitare än papperet, men hur vitt ett papper är kan skilja ganska mycket.

tryckark med högglansig UV-lack.
Bilden visar ett tryckark med högglansig UV-lack. I kanten en kontrollstrip i CMYK.

Vanligt färgtryck byggs upp av 4 tryckfärger: Cyan (C), Magenta (M), Gul (Y, som i ”yellow”) och Svart (K som i ”key colour”, eller blacK säger vissa). Tillsammans kallas dessa färger CMYK.

Egentligen borde de tre första räcka och de fungerar som motpoler till RGB-färgrymden.

För att få R trycker man (100%) Y+M; för att få G trycker man +Y och för att få B trycker man M+C.

Trycker man lika delar CMY så blir det grått och kan istället ersättas med (en mindre mängd) Svart tryckfärg.

Papperet klarar inte att ta upp hur mycket färg som helst, vilket är en av anledningarna till att man täcker upp med svart.

Färgseparation från RGB till CMYK

Omvandlingen från RGB till CMYK kallas (färg-)separation, eller ibland för att ”CMYK:a och sker i datorn. De inställningar man har är helt avgörande för att få rätt kvalitet i trycket och de skiljer beroende av tryckteknik och papper.

Specialfärger

Utöver CMYK kan man även trycka med dekorfärger. Dekorfärger är färdigblandade färger, såsom guld, silver, neonfärger, reflexblå eller stark orange, som inte går att få fram med CMYK – eller i RGB. Att trycka med dekorfärger är i de flesta fall dyrare.

Blev du hjälpt av artikeln?
Feedback – förbättring av kunskapsbank
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Behöver du hjälp?