Vinyl

Vinyl är ett plastmaterial med goda egenskaper, vilket gör att det används inom en mängd områden såsom dekaler, fönsterfoliering och att wrappa bilar. Kanske känner vi som växte upp på 1900-talet bäst till dem från de dekaler som alla butiker med självaktning hade.

Bilden visar ett antal figurstansade dekaler.

Namnet vinyl kommer från den kemiska beteckningen polyvinylklorid. Numera kommer alltfler material med vinylliknande egenskaper, men som är gjort av andra plaster såsom PP eller PE. Dessa kallas lite lustigt för PVC-fri vinyl. Man får nog tänka lite som ”havremjölk” – det har inget med mjölk att göra förutom att det används som substitut. Anledningen att man vill välja PP eller PE istället för PVC är att PVC innehåller klor, vilket gör den miljömässigt sämre än PP och PE.

Bilden visar utskuren frostad vinyl, att användas på fönster.

Vinyl kan fås transparent, vit eller i olika färger, där man har tillsatt färgmedel vid tillverkningen. Färgad eller frostad vinyl används oftast utan tryck, men det är inte ovanligt att man skär ut logos eller text i vinylen.

Vid tryck används oftast en vit vinyl, men om man tex vill ha en dubbelsidig fönsterdekal så använder man en transparent vinyl, där man först trycker motivet som ska ses från limsidan spegelvänt, sen trycker vitt för att täcka och sist trycker det som kommer att ses från sidan utan lim. Det är vanligt att fönsterdekaler sätts på insidan fönstret.

Grafisk vinyl produceras på olika sätt, vilket ger olika egenskaper och kostnadsbild.

Valsad vinyl

Vanligast är valsad vinyl. Den produceras genom att en tjock vinylmassa pressas mellan valsar till en tunn film.

Faktum är att det gör att vinylen får en viss fiberriktning, precis som papper, där den får olika egenskaper i de olika riktningarna. Teoretiskt kan det finnas en liten skillnad i utseende beroende av i vilken fiberriktning man tryckt, så är det riktigt noga så bör man säkerställa att alla delar trycks åt samma håll, så man inte pusslar med olika motiv för att få ut mesta möjliga.

Bilden visar en kampanjvinyl ”Magnum”, gjord för att fästas på en frysdisk.

Valsad vinyl har två underkategorier med olika egenskaper:

Monomer vinyl

Monomer vinyl har en enklare uppbyggnad, vilket gör den billigare att producera, men det gör den också känsligare, så att den kan krympa med tiden vilket man kan se när det blir en limkant runt den. Därför lämpar den sig bäst för produkter med kortare livslängd, såsom det som brukar kallas ”kampanjvinyl”.

Polymer vinyl

Polymer vinyl har tätare molekyler vilket gör att den håller sig bra över tiden. Nackdelen är att den blir dyrare att producera, så det är onödigt att använda den vid kampanjer som ska sitta uppe ett par veckor. Den används ofta för permanenta dekaler.

Bilden visar en gjuten vinyl som formats runt objektet och förstärkts med antigraffitilaminat.

Gjuten vinyl

Gjuten vinyl produceras från en tunn vinylvätska, som bakas i en ugn. Det ger en vinyl som går att värma och forma, så den används bland annat för wrapping av bilar. Den är också stabil över tiden. Nackdelen är att den är betydligt dyrare än valsad vinyl.

Vidhäftning

Nästan all grafisk vinyl produceras med någon form av vidhäftning. De tre vanligaste är lätthäftande, permanent och extra stark.

Något som är viktigt att tänka på är att materialet vinylen ska fästas på är helt avgörande för vilken vidhäftning man bör välja och hur hårt vinylen kommer att fästa. Dessutom bör man vara medveten om att all vinyl med tiden fäster hårt och blir svår att ta bort.

Lätthäftande

Lätthäftande kallas även ”avtagbar”. Den går lätt att ta ned igen i upp till ett halvår. Denna vidhäftning används med fördel vid kortare kampanjer, men även när man tänker sig en permanent uppsättning på material med hög densitet, såsom tex fönster. Där kommer den sitta fast utan problem, men det blir inte lika svårt att ta bort den när man så småningom bestämmer sig för det.

Permanent vidhäftning

Permanent vidhäftning är standarden, om man inte aktivt väljer något annat. Den har god vidhäftningsförmåga.

Bilden visar en golvdekal av gjuten vinyl, med extra stark vidhäftning, som har värmts ner i asfalt.

Extra stark vidhäftning

Vinyl med extra stark vidhäftning kallas även ”hi-tac”. Den används framförallt vid svåra förhållanden, såsom för golvdekaler som ska fästas på asfalt, eller dekaler som ska sitta på en tegelvägg.

I exemplen ovan kan man med fördel använda en gjuten vinyl som man värmer med varmluftspistol och trycker ner i asfalten.

Statisk vinyl

Det finns även vinyl utan lim, som fäster statiskt på plana och täta ytor, såsom glas. Det finns även liknande vinyler som fäster med små sugkoppar.

Tänk på:

  • Välj en lätthäftande monomer vinyl för tillfälliga kampanjer.
  • Välj polymer vinyl för permanenta installationer.
  • Välj gjuten vinyl för sådant som ska värmesträckas.
  • Undvik känsliga tryck på de ytor som ska sträckas.
  • Komplettera med laminat för att få en tåligare yta och för särskilda ändamål såsom anti-halk för golvdekaler eller anti-grafitti för att motstå smuts och vandalisering.
  • Vill du lära dig montera vinyl så har Scandraft bra utbildningar.
Blev du hjälpt av artikeln?
Feedback – förbättring av kunskapsbank
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Behöver du hjälp?