Wellpapp
Wellpapp består av två så kallade ”liners” av papp, med en bäckad pappkärna och är vanligt som förpackningsmaterial. Det finns många olika typer av wellpapp som lämpar sig för olika ändamål. Modern teknik har gjort att man kan göra tunnare och tunnare wellpapp, som fortfarande är relativt stabil.
Till skillnad från papper, där man ofta väljer mellan olika varumärken inom en viss papperskategori, så är det betydligt vanligare att man endast väljer typ av well. Även om man köper den av samma leverantör så kan det vara små skillnader i materialet från gång till annan. Både ytvikt och tjocklek kan alltså variera, vilket gör det lite svårare att specificera exakt material, jämfört med papper.
Det som styr vilken tjocklek och ytvikt materialet får är huvudsakligen formen på den backade pappkärnan. Om den har en viss form och täthet så leder det till en viss ungefärlig tjocklek och därmed även till en viss ytvikt.
De flesta wellsorter går att få med båda sidor bruna, brunvita, eller (mindre vanligt) vita. Den vita sidan går för vissa sorter att få med bestruket papper/liner, eller med en plastfilm som ofta används om förpackningen ska innehålla livsmedel. Undantagsvis finns även infärgad well – tex svart – som oftast används för lyxförpackningar.
Det är vanligt att wellpapp innehåller en viss mängd återvunna pappersfiber.
B-well
B-well är en enklare well som ofta används i enkla ytterkartonger. Formen på pappkärnan påminner om formen av ett liggande ”B”. Det ger en tjocklek på ca 3 mm och ytvikten hamnar runt 290-480g (per kvadratmeter). Ett tyngre material blir stabilare.
C-well
C-well är lite tjockare än B-well, ca 3,5 mm med en ytvikt på ca 390-540g. Ett alternativ om man vill ha en tjockare och stabilare well är att köra en dubbelwell, så C-well är mindre vanlig än B- och E-well.
E-well
E-well är en tunn och tät well, där linern närmar sig formen av ett liggande ”E”. Tjockleken ligger på ca 1,5mm och ytvikten på ca 290-390g.
Det finns även infärgad svart eller vit E-well som används för lyxiga förpackningar.
E-well funkar fint för mindre förpackningar. Ofta används den ihop med tryck på papper som kascheras (limmas) på ena eller båda sidorna av E-well. Behövs extra stadga kan man ofta konstruera boxen så att wellpappen ligger dubbelt. Då räcker det att man trycker på ena sidan arket – man får ändå trycket utåt om man tänker till lite.
För oss på Fridholm & Partners är E-well den wellpapp vi använder mest.
F-well
F-well påminner om E-well, men är ännu tunnare, ca 1,2 mm. Den används mest för små förpackningar. Det finns även infärgad svart eller vit F-well som används för lyxiga förpackningar. F-well används ganska sällan.
Miniwell
Miniwell skiljer sig från övrig wellpapp i det att den endast har 1 liner. Den ena sidan blir alltså bäckad. Den används i princip uteslutande för pallsvep.
OBS att miniwell inte ska förväxlas med E-well eller F-well i betydelsen ”tunn well”.
Dubbelwell
Dubbelwell består av 3 liners och 2 bäckade kärnor, vilket i princip ger två sammanfogade wellpapp, som var för sig kan ha olika egenskaper.
BC-well
BC-well är en dubbelwell, där den ena är som en B-well och den andra som en C-well. Det ger en mycket tjock well på ca 7mm och en ytvikt på ca 570-1410g. Den används främst för stora ytterförpackingar där man behöver extra stadga, för tunga produkter.
BE-well
BE-well är en dubbelwell, där den ena är som en B-well och den andra som en E-well. Det ger en tjocklek på ca 4 mm och en ytvikt på ca 520-770g.
EE-well
EE-well är en dubbelwell, där båda är som en E-well. Det ger en tjocklek på ca 3 mm och en ytvikt på ca 590g. En EE-well är mycket stabil, vilket vi på Fridholm & Partners gillar, så den här använder vi ofta – till exempel för toppskyltar!
Tänk på:
- Välj en dubbelwell om du vill ha extra stadga.
- Miniwell är en enkelsidig well och ska ej förväxlas med E-well.