GALLERI > Broschyrer & Kataloger > Limbindning

Limbunden katalog "Bad & Värme"

Limbindning ger snygga broschyrer. Det finns dock en gräns på ca 3mm tjocklek (ca 32-64 sidor, beroende av pappersval), för att kunna limbinda. Tunnare broschyrer lämpar sig bättre för klammerhäftning.

Det vi kallar limbindning benämns ofta ”perfect bound”. Tryckaren falsas ned till slutformatet, fräses i ryggen och limmas ihop med omslaget (för mer info se vår kunskapsbank). Det ger en kostnadseffektiv bindning.

För en starkare bindning kan man använda ett särskilt lim som kallas PUR. Det är lite dyrare och det är inte alla tryckerier som har PUR, men det kan vara värt det för tjockare kataloger som det bläddras mycket i. Som Komikapp här nedan tex.

Den allra starkaste bindningen får man vid linnetrådsbindning. Då sys tryckarken ihop innan de limmas med omslaget.

När man limbinder så är det viktigt att pappersfibrerna ligger längs ryggen. Det gör de normalt sett i en A4-broschyr, men om man trycker A5 i lite högre upplaga så gör de generellt inte det. Då kan man få problem med att sidorna trillar ut. Bäst är att trycka dem i rätt fiberriktning, men det är inte alla som kan och därför är det ofta lite dyrare. Vi kan. 😉