Bestruket & obestruket papper

Ett papper kan ha en bestrykning, för att jämna ut ytan. Sådan papper kallas bestrukna papper, medan övriga kallas obestrukna. Det finns därtill olika typer av bestrykningar, som vi reder ut nedan.

Om du väljer bestruket eller obestruket papper är huvudsakligen det som styr vilken ICC-profil som ska användas för korrekt färghållning. Bestrukna papper klarar lite mer tryckfärg än obestrukna och de ger en högre svärta i områden med mycket färg.

Bestruket papper

Med ”bestruket” menas att papperet vid tillverkningen får en bestrykning av krita och fyllmedel, för att ge det en slätare och finare yta. Bestrykningen gör att dessa papper ger bättre bildåtergivning.

Inom bestrukna papper finns tre underkategorier:

Mattbestruket papper

Mattbestrukna papper har en bestrykning, men är ändå inte glansiga. De har fortfarande god bildåtergivning, men de är också vilsamma för ögat när vi läser löpande text.

Registerstansad katalog tryckt på mattbestruket papper.
Bilden visar en registerstansad katalog tryckt på mattbestruket papper.

Silkbestruket papper

Silkbestrukna papper är lite av en kompromiss, eller det bästa av två världar om man så vill. De är ganska glansiga, har ännu bättre bildåtergivning än mattbestrukna, men är fortfarande ok att läsa löpande text.

Broschyrer "selfcovers", där hela broschyren blir klar i tryckpressen – här med limrygg.
Bilden visar broschyrer ”selfcovers”, där hela broschyren blir klar i tryckpressen – här med limrygg.

Glossbestruket papper – ”glättat papper”

Glättade papper har mycket hög glans och återger allra bäst detaljer i bilder – även i mörka områden. Däremot är det svårt att läsa långa stycken löpande text när blänket från papperet stör ögat. Används därför mest för modemagasin, där bilden är dominerande, och en del konst- och fotoböcker.

Broschyrer "selfcovers", där hela broschyren har samma papper. Dessa är tryckta med tekniken djuptryck.
Bilden visar broschyrer ”selfcovers”, där hela broschyren har samma papper. Dessa är tryckta med tekniken djuptryck.

Obestruket papper

Obestruket papper saknar bestrykning. Det gör att det får en råare känsla, vilket många tycker känns bättre att ta på. Till skillnad från bestruket gör man inte ytterligare uppdelningar i underkategorier, men det finns obestrukna papper med olika färgton, se nedan.

limbunden katalog tryckt på obestruket papper, för att framhäva den taktila känslan och närheten till produkten.
Bilden visar en limbunden katalog tryckt på obestruket papper, för att framhäva den taktila känslan och närheten till produkten.

Bildåtergivningen blir inte lika bra som på bestruket papper, men ”känslan” i bilderna kan vara väl så bra – om man inte är så noga med detaljåtergivning.

Vi trycker mycket på obestruket papper. När det är vår/sommar och vi har bilder med ljusa kläder så brukar alla tycka att det är jättesnyggt. När det är höst/vinter och man har mörka plagg – i värsta fall mot en mörk bakgrund – så blir det sällan lika bra. Man kan aldrig få samma svärta i de mörkaste partierna i bilden på ett obestruket papper som på ett bestruket.

Naturvita papper

Det finns även olika nyanser av vita papper, där man brukar prata om ”naturvita” papper, som alltså inte är riktigt lika vita. Ofta strävar man efter hög vithet, men naturvita papper kan vara vilsamt för ögonen vid läsning och det kan ge ett stiligt intryck.

Gultonat papper

Gultonat papper är obestrukna papper med en lätt gulaktig ton. Känslan är lite ”gammaldags”. Dessa papper är ovanliga, men kan funka fint för tex visitkort och brevpapper för en advokatbyrå.

Tänk på:

  • Välj korrekt ICC-profil för den papperstyp som ska användas.
  • Undvik svarta bilder på obestruket papper – välj hellre ett mattbestruket papper.
  • Silk är känsligare än andra papper för smetning – använd gärna en skyddslack för att försegla trycket.
  • ”Matt” avser ett mattbestruket papper – inte ett obestruket papper (som kan sägas vara ännu mattare).
Blev du hjälpt av artikeln?
Feedback – förbättring av kunskapsbank
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Behöver du hjälp?