Grafiska rullmaterial

Vepor, banderoller och banners – kärt barn har många namn. Här har vi samlat ihop olika grafiska rullmaterial, som används för dessa. Vi pratar alltså om mjuka material, som huvudsakligen trycks i rullprinter. Vinyl är ett så stort område, så det har vi lagt i en egen artikel.

Det finns en uppsjö av olika material, med allt från exklusiva europeiska märkesmaterial till billiga kopior från Asien. Precis som för skivmaterial så är det vanligt att man väljer typ av material, snarare än ett visst varumärke. I de fall det finns flera ”tjocklekar” av ett och samma material, så brukar dessa definieras via ytvikt.

Backlit

Backlit är material gjorda för att placeras i ljuslådor, så att de blir belysta bakifrån och släpper igenom lagom mycket ljus. Vanligen är de gjorda av PVC eller polyester.

Frontlit

Frontlit är vepor som tex sitter på en fasad och ska betraktas framifrån, dvs ”ljuset kommer framifrån” som namnet antyder. Detta material kallas ibland gjuten banderollväv på svenska. Vanligen är de gjorda av PVC eller polyester.

Rollup "Actic"
Bilden visar en rollupp ”Actic”

Blockout

Blockout är material som är gjorda för att ge god opacitet, dvs ljus ska inte lysa igenom. Det åstadkommer man genom att det finns ett svart skikt inuti materialet. Vanligen är de gjorda av PVC eller polyester.

Dessa material används för rollups, men kan även användas i andra sammanhang, tex om man vill ha en dubbelsidig vepa med olika tryck.

Mesh

Mesh är ett material som släpper igenom vind och används därför ofta på byggnadsställningar och liknande; oftast är det gjort av polyester.

Det finns flera varianter på hur mycket luft och hur mycket ljus som materialet släpper igenom. Ju mindre luft en vepa släpper igenom, desto större risk att den tar vind en blåsig dag. Å andra sidan så blir trycket bättre om man väljer en mer exklusiv mesh, som har ett gott luftgenomsläpp men förhållandevis god opacitet, genom att fibrerna i nätet ligger lite snett i materialet.

Vepa i polyester, med aluminiumlist i sydd kanal upptill och nedtill.
Bilden visar en vepa i polyester, med aluminiumlist i sydd kanal upptill och nedtill.

Polyester

Polyester har tygliknande egenskaper och går att tänja lite grann. Det funkar fint för vepor inomhus, där man oftast kombinerar med en list i sydd kanal uppe och nere för att den ska hänga snyggt.

Vepa i aluminiumram, fäst med kederlist och ljudabsorbent bakom vepan.
Bilden visar en vepa i aluminiumram, fäst med kederlist och ljudabsorbent bakom vepan.

Polyesterns egenskaper gör att det lämpar sig väl för att fästas i aluminiumramar, där infästningen sker med en påsydd ”kederlist” som hjälper till att sträcka vepan på plats.

Larmbågsöverdrag i stretchpolyester "Cassels".
Bilden visar ett larmbågsöverdrag i stretchpolyester ”Cassels”.

Stretchpolyester

Stretchpolyester kan man såsom namnet antyder sträcka lite. Det gör att man kan få det att sitta tajt och fint på tex larmbågar.

Flaggpolyester

Flaggpolyester är en tjock och tålig polyester som används för flaggor. Det finns även särskilda mesh-material för beachflaggor, som släpper igenom mer vind.

Vepa i papper för inomhusbruk.
Bilden visar en vepa i papper för inomhusbruk.

Posterpapper

Självklart kan man även printa på papper! Det finns vanliga papper som är lämpade för att printa affischer och det finns även våtstarka papper som klarar en tid utomhus.

Canvas

Canvas är en bomullsduk likt dem konstnärer använder för oljemålningar. Det finns även alternativ i polyester. I efterbehandlingen fäster man oftast canvas på en träram och hänger den på väggen som den är, men inget hindrar att man fäster den i en gammaldags tavelram för att fullborda illusionen av en tavla.

Tänk på:

  • Välj material baserat på hur banderollen ska användas.
  • Välj mesh om banderollen riskerar att ta vind.
Blev du hjälpt av artikeln?
Feedback – förbättring av kunskapsbank
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Behöver du hjälp?