Moiré

Moiré är störande rastermönster (”interferensmönster”) som bildas då ett mönster i en bild t.ex. en rutig kavaj påverkar ett raster, eller då tryckplåtarnas rastervinklar ligger fel inbördes (mindre vanligt). Kavajen ger samma effekt som om man skulle lägga in ett extra raster i en vinkel som ligger för nära ett av de befintliga rastrerna.

Stokastiskt raster kan motverka moiré

Om man har känsliga bilder med svåra mönster så kan man överväga att trycka med en annan typ av raster, så kallat ”stokastiskt raster” (eller ”FM-raster”, där FM står för frekvensmodulerat). I ett sådant raster är rasterpunkterna mycket små och ligger slumpvis, så att moiré inte uppstår. Däremot är det svårare att detaljstyra tryckfärgerna i tryckpressen med dessa raster.

Hårdband ("inbunden bok") med textilrygg, laminat och guldfoliering. Boken är tryckt med stokastiskt raster, pga de hårfina linjerna i husens paneler.
Bilden visar ett hårdband (inbunden bok) ”Trivselhus” med textilrygg, laminat och guldfoliering och läsband (bokmärke). Boken är tryckt på finpapper, med stokastiskt raster, pga de hårfina linjerna i husens paneler.
Blev du hjälpt av artikeln?
Feedback – förbättring av kunskapsbank
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Behöver du hjälp?